sreda, 26. januar 2011

Januar -mesec albumov

Zgolj samo pri meni, da ne bo pomote.
Ta mesec mi je uspelo narediti celo dve voščilnici(brez fotografij) in komplet petih škatlic za copatke. Takšnih na beli osnovi, pokrovi polepljeni z živopisanimi papirji,  pa sem jih pozabila fotografirat. Vsaka je bila drugačna.
Včasih pridejo dnevi, ko je delo v delavnici močno onemogočeno. Naselijo jo razni osebki, ki mi vsak po svoje jemljejo prostor.
Ena je takole zasedla odlagalne police in še čakam, da bo zadevo dokončala preden gre na vezavo. Moram vse pustiti pri miru, da ji kaj ne pokvarim, uničim ritem in podobno. Desno lanskoletni planer, levo pa letošnji, ki je sedaj v fazi dekoriranja.
Male dva pa sta okupirala mizo in bele papirje, da sta ustvarjala most (saj poznate tiste z otroci .... iz šole, pri tehničnem pouku in meni osebno se zdi tole zelo težek projekt za otroke v šestem razredu). Trdnost sta preverila, da sta nanj naložila sedem mojih štanc, ker več jih pa nista spravila nanj.

Potem je tu škatla iz dveh objav nazaj, ki se počasi polni. Levo so že skoraj dokončani izdelki, desno tisti, ki čakajo, da postanejo dokončani. Dolgo sem premišljevala kako velike 12 inčne liste porabit za album še kako drugače. Noro všeč so mi ti veliki listi, ampak njihova hramba je ob tako velikem številu kot jih imam jaz, kar malce naporna. Potem pa je tu še samo pregledovanje. Potrebuješ veliko prostora, in kadar nas je ob tem več, že nastane pravi mali nered. Včasih je potrebno kar nekaj listanja.
Pa sem se odločila za nekaj novega. Meni pač všeč. Za takšne albume v mapi. Vsaka mapa v sebi nosi samo en tak 12 inčni list, izjemoma nekatere dva lista (enega desno in drugega levo). In zaradi lažjega iskanja sem tudi škatlo oblikovala tako, da mape gledajo ven in jih pokrijemo šele s pokrovom.

Sicer je to samo ena od izved škatle za shranjevanje, saj je ena drugačna že na odlagalni polici, kamor osnutke polagam in potem nekaj dni pustim tako, da vidim ali mi je zadeva všeč ali ne. S tem mislim samo oblikovanje in ne estetski izgled.
Prva in druga stran. Pa naj bo kar tema ljubezen, ko je že -kot pravijo- trenutno v zraku.
Sledita še tretja in zadnja stran (glede na odpiranje).

Nisem pa še rešila prve strani mape. Nekako se ne morem odločit. Naj bo tudi okrašena? Naj pustim povsem prazno? Naj dodam samo listič, kamor lahko napišemo kaj se v tej mapi nahaja? Če izhajam iz dejstva, da so mape shranjene v škatli, se mi dodatno okraševanje zdi nesmotrno, saj bi lahko samo oviralo pri jemanju ven in ponovnem vstavljanju. Ker kaj takšnega nisem še nikjer zasledila, bi bila prav hvaležna, če pa mogoče kdo drug je in mi  posreduje link, da si ogledam. Ideje so vedno dobrodošle.
Seveda pa je ljubezen samo ena tema. Tale drugi je npr. čisto klasično punčkast. Sem uporabila nekaj papirčkov in dodatkov, ki jih imam že kake tri leta.
Sama ideja takšne izvedbe albuma mi je prav simpatična. Kadarkoli lahko vsebino škatle dopolnim, spremenim, prestavim v novo in drugačno škatlo.
Tudi skupinsko pregledovanje "takšnih spominov" postane veliko bolj preprosto. Vsakdo lahko pač vzame na ogled svojo mapo.
In naj bom nov list naredila čez leto ali dve..... velikost bo ostala nespremenjena in tako lahko samo dopolnim že obstoječe.
Kakšno pa je vaše mnenje? In hvala za komentarje že vnaprej.

6 komentarjev:

  1. Kar se tiče prve strani se strinjam s teboj, da bi kakšno dodajanje papričkov samo otežilo jemanje in dajanje nazaj v škatlo. verjetno bi se prej kot slej tudi strgali. Bolje bi bilo v tem primeru štampiljka, če bi lahko z njo napisala, kaj vsebuje album. Če bi bilo izvedljivo, bi bilo bolje imeti kakšne oznake na tem vidnem robu, da bi takoj videla napis, ko odpreš škatlo. Pa da odštempljaš mogoče še kakšne okrasne motive na prvi sktranico, da ni čisto brez vsega. Drugače pa si tole zelo lepo sestavila in dopade se mi ta ideja dopolnjevanja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Marika, res lepo ustvarjaš, oba sta mi zelo všeč, ideje kako prekrivaš papirje, pa pikice in...vse. Kot ti je že predlagala Vladuška, kaj s štampiljkami na prvo stran ali pa tudi prostoročni zapisi, pač nekaj, kar ni reliefno. LP

    OdgovoriIzbriši
  3. Strinjam se z Vladuško - papirji na prvi strani ne bi dolgo obstali. Raje si pomagaj s kakšno štampiljko.
    Sicer pa si pridna, da je kaj :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prei tebi so res v nastajanju albumi,. In vsak drugačen. Čisto izvirni.
    Ta ideja s škatlo mi je ful všeč. Se strinjam, da platnica kakega večjega okraševanja ne bi prenesla,kak papir pa mogoče le. Ne izbočeno, čisto plosko in dobro prilepljeno. Toliko, da poustvariš vsebino posamezne mape.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zdi se mi super ideja, zelo so lepe te strani. Nekaj malega bi tudi jaz dala na naslovnico, tako kot predlagajo ostale.

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj, se spomnim, ko sem jaz delala takšen most pri tehniki. Nekje na pol poti sem obupala in mi je ,takrat še tovariš, rekel, da se pa ja ne bom pustila zafrkavati enemu papirju. Tega se zelo velikokrat spomnim, ko mi kaj ne gre.

    se pa strinjam s predhodnicami, da pri takšnem načinu shranjevanja ni najbolj smotrno dekorirati prvo stvar, ker je zelo velika verjetnost da jo poškoduješ. Mogoče čez daš čez kakšno samolepilno folijo za zaščito...

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika