torek, 20. januar 2009

Origami škatlica z dnom in pokrovom

Ko sem zadnjič kupovala neke zvezke in ostalo drobnarijo za hčero, sem naletela na tri "Očem prijazne" darilne papirje. Ravno primerni za ta čas in ravno pravšnji za izdelavo škatlic. Odločila sem se namreč, da spet naredim nekaj škatlic.
Kako narediti samo origami škatlico, se mi nekako ni zdelo smotrno fotografirati, saj je teh navodil že dovolj povsod naokoli po spletu. Mogoče samo dodam en link za tiste, ki pa tega še niste počeli ali pa ste (tako kot se to dogaja meni) že pozabili kako se to naredi. Slikovni prikaz zlaganja najdete tule.

In tako dobimo takšnele osnove, ki jih lahko po potrebi v sredini notranjosti še fiksiramo s koščki lepila, ni pa to nujno.
Za velikost škatlic se pač odločimo sami. Zato niso nikjer omenjene nobene mere. Tudi moje so različnih velikosti in sem potem vsako pred izdelavo dna in pokrova premerila, da sem vedela, kako velik kos papirja potrebujem.
Torej: za nadaljevanje potrebujemo kos tršega kartona ali pa se odločimo za tisto varianto, kot pri izdelavi knjigic -se pravi preoblačenje lepenke v papir. Jaz sem zaradi preprostosti izbrala kar malo trši foto karton. Ta del mora biti dol toliko kot dve dolžini in še višina škatlice + dodan okrasni rob, ki gleda preko. Enako je pri širini tega kosa: toliko kot širina +okrasni rob, ki gleda preko škatlice.
Ta trak kartona potem 2x zapognemo, da dobimo takšno obliko, kot je zgoraj na sliki(ožji del je tisti, ki ga prilepimo na stranico škatlice, se pravi da mora biti ta širine kakšen milimeter širša kot meri ta stranica v višino). Pripravimo si še okrasne dele, s katerimi bomo škatlico okrasili.
Ker pridejo škatlice zavezane skupaj s trakom, imamo na voljo dva različna načina dodajanja tega traku.
Pri prvi varianti pride trak povsod naokoli, pri drugi pa ga malo po "gorenjsko šparamo".
Ne gre za ne vem kako velik prihranek, včasih pa je ravno tisti konček dobrodošel, ali pa lahko porabimo dva krajša konca, ki ju drugače ne bi mogli.
Pri prvem načinu dodamo lepilni trak na dno škatlice in stranski rob, ki pride zadaj ter na notranji vstavek, ki ga poljubno izdelamo, vendar pri tem pazimo, da nekako sega do sprednjega robu škatlice.
Na dno pritisnemo darilni trak (spredaj pustimo daljši konec za zavezovanje) in ga speljemo še po stranskem robu, kjer smo prej dodali lepilni trak. Sedaj je potrebno to nalepiti na karton, ki smo ga predhodno zložili.
S prsti pritisnem ob dno, da učvrstimo lepilne stike, obrnemo škatlico in enako ponovimo še s stranskim delom. Sedaj trak položimo trak preko notranje strani pokrova in preko njega nalepimo notranji okrasni vstavek. Le še odrežemo trak in škatlico lahko zavežemo skupaj.

Pri drugem način pa uporabimo dva krajša konca traku.
Prvega takole dodamo na dno škatlice.
Drugi konček traku a nalepimo na notranji sredinski vstavek. In potem tako kot zgoraj škatlico zlepimo skupaj na dno in stranski rob. Ostane nam samo še lepljenje notranjega vstavka s trakom, pri čemer samo pazimo, da enako na sredini kot spodnji že nalepljen trak.
Še zavežemo in to je to.

Seveda sta to zgolj dve moji izpeljanki, jih je pa še veliko. Uporabimo pač tisto, kar nam najbolj odgovarja in kar potrebujemo.
Okraševanje pokrova je prav tako različno terminsko izdelano. Je čisto odvisno kakšen način smo izbrali. Lahko ga okrasimo pred lepljenjem, lahko pa šele takrat, ko je škatlica že zavezana. Če uporabljamo kakšen lep papir, pa ga sploh ni potrebno krasiti.

Pri meni sta nastali še dve škatlici, večji od teh dveh zgoraj predstavljenih.

10 komentarjev:

  1. Marika, full lepe škatlice....:))) spet nova, dobra ideja:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super škatlice. Pa ravno včeraj sem gledala na enem blogu ta postopek in si rekla, da moram probat to zadevo. :)
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, res kakšna dobra ideja!!! Super pa preprosto :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Waw kapo dol! Tole je čudovito! Lp, Moni

    OdgovoriIzbriši
  5. Danes pa na blogih naletim kar na nekaj škatlic. In tudi ta je zelo lepa!

    OdgovoriIzbriši
  6. Škatlice so zelo lepe, ideja je super in zelo "ponucljiva" :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Spet škatlice. Spet drugačne in spet čudovite stvaritve izpod tvojih rok.

    OdgovoriIzbriši
  8. reference dolabuy.su i thought about this Dolabuy YSL Recommended Site Fendi Dolabuy

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika