sobota, 21. april 2012

Iz delavnice - različni pogledi (2)

Dobro uro sem že pokonci od četrte ure, saj danes še delam(deljeno: dopoldan malo in popoldan spet malo v upanju, da ne bo preveč lilo in me napralo, čeprav nimam daleč in kar še vedno ni nič v primerjavi z jutrišnjim celodnevnim delovnikom) in če ne naredim že sedaj nekaj, potem ne bo nič od nič do konca dneva in nič do ponedeljka, ko bo treba spet začeti ustvarjat. Naredim v delavnici, seveda. Vmes je treba še kosilo skuhat, kako coto oprat, mogoče speči malenkost za večerne obiske ....
Kaj se je v delavnici dogajalo včeraj, lahko vidite v prvi objavi.

Moja delavnica ima štiri centre:
  1.  CENTRALNI DEL za večino vseh del kot je sestavljanje, lepljenje, štempljanje......
  2. REZALNI DEL (tista včerajšnja arhivska pospravljena miza), kjer režem, snujem ideje na mrežasti podlagi, kopičim papirčke med delom
  3. SEDEŽNA MIZA kjer se barva, izdeluje stvari, ki potrebujejo čas in potrpljenje (npr. rožice, angelčke), barva, tu so ali delavnice ali včasih zgolj obiski, tu odlagam stvari, ki se morajo sušiti
  4. RAČUNALNIŠKO PISARNIŠKI DEL je tudi nujen, saj poleg ustvarjanja počnem še kaj drugega
Brez panike! .... ni to cel kompleks, pač pa ena sobica, za katero sem neizmerno hvaležna. Ampak še vedno ima štiri centre, velikost gor ali dol.

In tale levo je najpomembnejši, tu se največ dogaja. Ta prvi in drugi center sta narejena tako, da delam stoje, v drugih dveh pa se sedi. Nikjer ni nič novega ali hudo šmensi, večina stare dotrajane stvari, ki ne služijo več svojemu namenu.In pa veliko improvizacije.

Sem ena od tistih, ki mora stvari "videti".Če jih ne vidim, niti ne morem razmišljat in kaj rada tudi na marsikaj pozabim. Stvari moram imeti "na dosegu rok". Tiste seveda, ki vplivajo na ustvarjalno razmišljanje. Ni ravno prijetno na pogled za marsikatere "tuje oči", ampak tako je in tako bo ostalo! Stvari, ki sem jih tekom let nakopičila namreč tudi uporabljam in ne zgolj kopičim. Razen papirja (ki ga kupim tudi impulzivno) ne kupujem ničesar, za kar vem, da bom uporabila samo 1x ali 3x. Niti ne dam veliko na izgled. Tako kovinski lončki za pripomočke niso nič oblečeni ali kako drugače predelani. Desno je zelena škatlica, ki jo prelagam sem ter tja, saj že na mizi ločujem odpadke in ta je namenjena ostankom dvostranskega lepilnega traku in ostale plastike. Poličko za trakove nosijo odrezani konci debelega stiropora, ki so ostali od del pri hiši, črna škatla pod lončki pa je nič več nucna škatla za video kasete z dvema predaloma in v enem aktualne blazinice, v drugem aktualne štampiljke. Tu se vsebina pač spreminja glede na to, kam me razmišljanje in ustvarjanje vodi.
Vrni se čez čas in preveri, če se dogodilo kaj novega v moji objavi.
Še ena fotka, potem pa delat in mimogrede v trgovino, ker je nekdo izropal hladilnik.

Novi  štirje predali na vpogled z raznovrstno "šaro".Trakovi (predvsem njihovi ostanki in takšni, ki mi  tolikanj popijejo kri pri navijanju, da jih preprosto fliknem v predal), ozki in široki satenski, tekstilni iz najrazličnejših materialov, vrvice, oblike iz klobučevine in filca za rezanje, papirni trakovi, elastike, mački za spenjanje, čipke, kup satenskih trakov navitih na kartonski poštni roli, ker niso in niso hoteli ostati na osnovi ali pa sem jih kupila na meter.
Kaj vse človek ne rabi? In pri vsem tem se še dostikrat naredi, da pa ravno tistega, kar bi bilo najboljše za uporabo dani trenutek..... nimaš.
Evo -po dopoldanskem delu in vzeto v nemar, da me je na poti domov namočil dež- še dve fotki. Na dnu delovnega pulta so štiri škatle. Tole je pogled na dve od njih. Levo različni papirji in samolepilni papir v večih barvah, desno vse tiste kuverte, ki niso namenjene za voščilnice, pač pa albume, mape...., vrečke, kavni filtri...
Tole pa je pogled v predal z nalepkami, samolepilnimi kamenčki, transferji črk....
Še dve škatli v velikosti prejšnjih dveh in tudi v njima ... pretežno papir. Nekaj je še namreč šablon, pa ovojnega papirja, različnih smirkovih papirjev, kosov lepenke.. In kje so te štiri škatle?
Pod že videnim in predstavljenim pultom, ki je pravzaprav stara omara položena na bok (dolžina 200cm). Ravno ta višina mi odgovarja za delo stoje in naš mi je samo notri dodal preko vse dolžine dve polici in to je to. Nad njimi pa moje beke sortirne škatle (he he ... v teh ni bil sladoled, pač pa rulade. In ne ! Nisem kupila rulad. Samo embalažo sem odnesla iz trgovine.
Desno od nje so v karonski embalaži fotokartoni (na tejle fotki jih je kar krepko preko 100 kom). To so vse dimenzije 50x70 cm.
Papirji so še v novoletni škatli.... in pa
... v dveh velikih škatlah (spet improvizacija) v visečih mapah.
Saj se vidi moja obsedenost s papirjem, mar ne ? PS: nekaj materiala imam resnično odveč (ostanki pri delu) in bi ga rada zamenjala za kak drug material. Fotke bom dodajala v album.

Pa da še zaključim današnjo objavo....
Četrti center ---- ali računalniško pisarniški kotiček.Pod polico levo pa so revije, dokumenti, knjige.....Na njej radio. Pišem da ne pozabim na steni (kar s selotejpom, saj ga velikokrat menjam).
Sem naredila kar mix fotografij,ker . ...
Pri meni je tudi kar nekaj skritih kotičkov, ki jih nisem uspela slikati. Zgolj en na prvih dveh fotografijah: v škatli od viskija se skrivajo gumbi in razcepki. Takšni kotički so sem ter tja. Tako so spodnje letvice na omarah vse na magnete in tam notri so naravnost na dnu shranjene špirale, odlitki iz gipsa, čajne svečke....
Moje ljube barve v tubi, pa pikasti trakovi. Škatlica z izrezki cvetov in listkov., pa škatla z najrazličnejšimi blokci, prozorne in prozorne potiskane vrečke v več velikostih, kuverte za voščilnice in prostorček na mizi na rezanje in embosiranje. 
Hvala ker ste bili z menoj.

6 komentarjev:

  1. Tudi jaz moram imeti vse na dosego roke in tudi moja ustvarjalnica je mešanica vseh dodatkov in pripomočkov in prdalčkov, ki ne spadajo skupaj, so pa priročni. In meni je tako všeč. Saj sanjam o taki lepi sobi z olivnimi stenami in belim pohištvom, takim lepim, ampak to, ko bom velika. Za zdaj sem zelo zelo zadovoljna, da imam svojo ustvarjalnico.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lepo imaš urejeno, jaz imam vedno probleme, ko pospravim in tuhtam kam sem že dala. Res pa je tudi, da ima zelo majhno sobico -imam jo pa.
    Lep dan ti želim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vedno mi je v posebno veselje pogledati, kako imate urejeno ustvarjalno okolje ustvarjalke, ki vas spremljam po blogih. Vse detajle pogledam. Krasen prostor imaš, jaz imam v ta namen le zelo majhen del dnevne sobe. Pa vseeno uživam, žal moram veliko stvari pospraviti tako, da se ne vidijo, in res potem včasih kar pozabim nanje. Sem tudi jaz tak tip, da je prav, da bi bilo vse na vidnem mestu. Tudi jaz sem za improvizacijo in tvoj način je tudi meni lasten. Vsekakor zelo lepo in veliko ustvarjalnega materiala imaš na zalogi, ki kar kliče po tebi:))) LP:))

    OdgovoriIzbriši
  4. uf vidim da bom ju3 dan preživela v mojem "ateljeju" je tak kot bi bomba treščila v njega :(. Me je kar sram ko vidim kako imaš ti vse lepo

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepo je videti vse tako popredalčkano.Jaz posebne ustvarjalnice nimam, še vedno ustvarjalni del odvija na kuhinjski mizi. Material pa po novem dobro popredalčkan v zabojčkih v manjši sobici, ki lahko rečem kar "špajz" :)).

    OdgovoriIzbriši
  6. To so moje sanje. Imaš pa res vse pospravljeno. Jaz se tudi trudim v tej smeri, a ne uspem priti do konca. Vedno je kaj v luftu.
    Kako je pa s svetlobo? Jaz imam tudi sobico, vendar ima dva oz. tri probleme: premalo svetlobe, nizek strop, slabo izolacijo.
    Všeč mi je, kako si vse uredila, mislim, da imava podoben sistem. Tudi jaz imam rada vse na očeh in sproti recikliram.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika