nedelja, 15. maj 2011

Razglabljanja o pripomočkih

Ena mojih letošnjih pridobitev je tudi večja rezalna podloga. O tem sem že pisala takrat, ko sem jo dobila. Pa je tudi mislim da Hali nekaj omenjala, da jo bo nabavljala in še ena (pa se ne spomnim). In sem malo raziskovala. Rezalne podloge so res super (v mojem primeru pač večja). Sploh pridejo do izraza kadar pri delu uporabljamo skalpel, olfa nož. Tudi pri teh slednjih bi nekaj dodala: ne šparajmo rezil. Slabo rezilo sicer še vedno reže, vendar pa z njim izgubljamo čas in ne malokrat tudi živce, ko je potrebno določeno zadevo popravljat zaradi slabega reza. Sicer sem sama potrebovala kar nekaj časa, da sem to dojela. Seveda sem čisto po gorenjsko šparala rezila do "tik pred zdajci".

Podlago uporabljam tudi za npr. štempljanje večjih površin, kot v tem primeru, ko sem takole pripravljala pokrove za škatlice. 
Tele linke sem imela že shranjene in upam, da še držijo. Bom kasneje preverila in popravila, če ne bi več držalo.

Ustvarjalni dotik - v prodaji imajo podlogo A4 in A3 -cena od 8,96 do 11,80€
Eltron plus - v prodaji imajo rezalne podloge od 45x30 do tja neverjetnih  182x91cm (moja je od tu in meri 90x60cm) -cene pa se gibljejo od 9 do 71€
Hobby&Art - v prodaji imajo dve fiskarsovi podlogi - cene od 9,20 do 11,20€
Antus - dve podlogi 30x45cm in 45x60cm -cena od 9,66 do 21,12€
Prometej, Svet idej - dve prav tako veliki podlogi kot Antus, vendar pa je večja občutno cenejša

Naslednja stvar je kost za delanje utorov.  Ker pri meni to "laufa" skoraj  vsakodnevno, seveda te kosti kaj hitro naje zob uporabe. Nekega dne si nisem znala več pomagati in brskala po predalih, kaj bi bilo še primerno, da bi lahko uporabila kot nadomestek. Tako sem našla tole leseno lopatko. Povsem upravičeno se lahko meri z originalnimi kostmi glede kakovosti utorov in do sedaj je naredila že 90x po 4 utore, pa še kar dela enako. Le na vsake toliko časa jo je potrebno malo obrnit. Tudi v roko sede zelo lepo in je skratka uporaben nadomestni pripomoček. Ja, v sili hudič tudi muhe žre  :)
 

In potem  so tu še nadomestki za blazinice za senčenje. Vsi gotovo vemo, da je tu original le original. Da razni nadomestki puščajo takšne in drugačne prepoznavne sledi. O tem je lepo in obširno pisala Vladka.
Najboljši nadomestek od vseh se je pri meni izkazal tale na fotografiji. Blazinice iz škatlic za nakit. Ne puščajo prav nobenih sledi, so mehke, upogljive, nežne. Jaz sem jih kar nalepila na različne lesene končke, ki sem jih "pljunila" otrokom iz zabojčka z igračami. Pssttt.....Nalepila sem jih z lesnim lepilom in ... odlično služijo svojemu namenu. Ker so temne (imam črne in temno rdeče - slednjih tule ni na fotografiji) se na njih ne vidi sled barve, zato je nujno potrebno, da se na deščico napiše za katero barvo določeno uporabljamo.

Tako! V eni od naslednjih objav pa napišem kaj o pištolci za lepljenje. Ne vem koliko vas jo ima (jaz vem samo za Suzano, ki jo je nabavila malo pred menoj). Povedala vam bom koliko stane, koliko stanejo lepilni trakovi, adaptor za 6mm trak in kje pri nas jo lahko kupite. No, ne samo pištolco, pač pa tudi ostalo kar sodi k njej.

8 komentarjev:

  1. O, ti, mamica, ki kradeš otrokom ... No, pa naj še kdo reče, da v igračah ni uporabnosti. Seveda j: vsak najde tisto, kar želi in vid; lahko je most ali pa držalo za blazinice.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tale zapis bi znal komu prit prav. Sama za rezanje uporabljam Olfa dvostransko veliko podlago in olfa rotacijski nožek. Res sta super. Za kakšne manjše packarije pa eno navadno zeleno podlago iz ustvarjalnega paketa, mislim, da iz Lidla. Se kar splača počakat na kako tako akcijo.
    Tudi ostali nasveti so uporabni :) hvala

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole pa si super strnila in vsekakor zelo zelo uporabno. Vem, da sem se ob začetku moje ustvarjalne poti skoraj zlomila, preden sem našla tako zeleno podlago in bi vse dala za takšno informacijo. Tiste velike so zakon. Jaz imam zaenkrat A3 pa mi odlično služi. Enako je s temi kostmi, res se hitro obrabijo in težko je dobiti takšne, ki sedejo. To pa se sploh nisem spomnila, da bi lahko uporabila takšne blazinice, odlično si si naredila. Hvala za tole.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zelo koristni nasveti. Ko se zopet lotim papirja, bodo prišli zelo prav. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, tudi jaz imam takšno podlago! Res se "sama celi", kar mi je najbolj všeč. Kadar delam iz polija, pa čeznjo enostavno dam stekleno ploščo, tako je ne umažem, merilo pa mi še vedno ostane!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasni nasveti! Tudi jaz uporabljam tisto zeleno A3 ploščo in je zelo uporabna. Kosti se res hitro izrabijo. Še dobro, da se je to zgodilo tudi tebi, da si nam postregla s takšno domislico. Gotovo jo uporabim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Koristni nasveti, Marika. Jaz sem pa vsa srečna pograbila prozorno podlogo, ker zelena 'ne paše' v moj (bel) ustvarjalni kotiček. To sem bila vesela, da en prodajajo samo zelenih!
    Kosti so pač kosti - z leti se obrabijo ;). Jaz uporabljam 'vse sorte', mogoče preizkusim tudi tvojo metodo. Vse prav pride.
    Jaz pa za blazinice uporabljam home-made držalo z 'ježki', in tako menjam blazinice in mi ni treba krast 'igrač' ;). Kaj 'čmo, malo po Gorenjsko, a važno, da deluje.
    Se veselim tvojih novih nadaljevanj; nikoli dovolj ne vem ali znam, da se ne bi še o čem podučila. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za vse zapisano - koristno!
    Zanimivo tudi kaj uporabljaš kot nadomestek za blazinice. Tega se bom poslužila gotovo tudi jaz. LP:)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika