četrtek, 19. maj 2011

Razglabljanja o pripomočkih -ATG 700

Kot sem obljubila, se vračam k razglabljanjem o pripomočkih.
Za primerjavo ATG 700 in mala lepilna miška
   
Lepljenje ..... Včasih tako enostavno in preprosto, včasih pa tako prekl.... zakomplicirano. Včasih bi iz "prilepiti nek določen material" napisali celo doktorsko tezo. Največ uporabljeni lepilni materiali: tekoča lepila in lepila v stiku(ho lala različnih znamk in tudi znotraj same znamke ...tipov), dvostranski lepilni trakovi (spet različnih znamk, širin, dolžin -tudi cen; takšni, ki jih lahko trgamo ročno in oni, na katerih doktoriramo z rezanjem, ker so bolj ali manj ubogljivi/beri rezalni), lepilne miške (tudi različne in predvsem so drage, ko moramo miško ponovno napolniti, saj so polnila tako draga, kot celotna miška) in na koncu še lepilni aplikatorji (le ti so pri nas še vedno nekako bolj znani različnim obrtniškim profilom, ki jo uporabljajo pri svojem delu). Že samih ATG-jevih aplikatorjev je več vrst, ampak danes o tistem najbolj poznanem ali najbolj razširjenem. Seveda s tem lepilni svet še zdaleč ni izčrpan. Saj se najde še marsikaj kar bolj ali manj uspešno lepi.

Na Drugi fotografiji različni dvostranski lepilni trakovi(najbolj trdovraten za rezanje je prav gotovo oni z rdeče obloženimi filmom, medtem ko tega desnega rjavega lahko trgamo z roko navkljub njegovi širini; obstojajo tudi takšni/tisti, ki je najbolj temne barve/ ki zaščite sploh imajo in so skrajne težki za uporabo, saj so namenjeni za posebne pištole; na dnu in levo pa so penasti dvostranski trakovi, ki velikokrat pridejo bolj prav kot pa lepilne blazinice, ki so že narezane).
Tale je moj :)
Za danes je na vrsti LEPILNA PIŠTOLCA ali pod drobnogled vzeta kar moja ATG 700. Ne vem koliko vas jo ima, uporablja, se je že srečalo z njo. Jaz vem le za Suzano in v njeni objavi si lahko preberete njena razmišljanja in kar celo vrsto komentarjev, ki so se zvrstili na njeno pisanje. Na njenem blogu imate tudi povezavo do videa, kjer prikazuje, kako pravilno namestimo lepilni trak.Seveda tudi upam, dase bo Suzana javila z izkušnjami iz prve vrste in znala določene stvari bolj pojasnit kot jaz.
tukaj je nameščen adapter za 6mm trak, originalen pa leži poleg

Čeprav je aplikator velik in kar malo zastrašujoč na pogled, pa je uporaba z njim sila preprosta. Po nekaj lepljenja, ko se moramo privaditi tej velikosti in povsem novemu načina lepljenja, izginejo vsi strahovi in bojazni in delo s pištolco je prava prijetna melodija.  Seveda pišem zgolj o svojih izkušnjah. Na tujih blogih pa skorajda ne srečamo blogerke, ki ne bi uporabljala takšen ali drugačen aplikator.
Seveda na našem tržišču dobimo tudi druge aplikatorje. Mislim, da sem enega videla v Memorisu v Ljubljani. Vendar pa so refili veliko dražji. So nekakšne roza vijolične velike miške in o njih ne bom nič pisala, ker so mi pač nepoznane.
ATG 700 lahko kupimo tudi v Sloveniji. Moja je od tu. Zastopnik za 3 m ATG-jeve izdelke (in tudi še druge seveda) je podjetje MDM Commerce iz Kamnika. Prijazno vam bodo poslali naročeno tudi po pošti. Za vse tiste pa ki so od blizu samo podatek, da to ni klasična trgovina, pač pa pisarniški prostori, kjer obratujejo samo v dopoldanskih urah.
Za Aplikator boste odšteli cca 18€. Aplikator ima origanalno vgrajen adapter, ki sprejema trakove od 12-22mm. Cene trakov so različne. Tako npr. 22mm trak stane nekaj preko 7€, 12mm cca.5,5€ in 6mm  cca. 3€. Če boste dokupili adaptor za 6mm trak (ta je potreben za to širino traku) pa le ta stane okoli 4,5€. In še pomemben podatek: dolžina trakov je 33 metrov.

OPOMBA: se opravičujem za takole zmedo, ampak bloger mi je kar sam avtomatsko objavil in objavi manjka še nekaj malenkosti. GRRR!!! Bom dopolnila. Dopolnjevala bom sproti (eno te isto objavo), tako da se opravičujem, ker se bo le ta neprestano spreminjla.

 Odogovori na vprašanja in še kaj.....


Vladka je spraševala o menjavi trakov in kako lahko kombiniramo njihove različne širine na enem izdelku.
Sama uporabljam tri širine, ki sem jih omenila. 22 je precej nepraktična in pride v poštev za lepljenje res pri osnovah, albumih .....12 je vsesplošna. Meni najljubša pa je 6ica. Mogoče zato, ker pri albumih iz navade še vedno uporabljam dvostranski lepilni trak. A tudi tega bom (razen same vezave) opustila počasi. Za Vladko bi najbolj prišel v poštev  6mm, ker veliko uporablja majhne končke. Za veliko večino pa 11 mm. Menjava trakov je sicer preprosta, a po mojem mnenju pri eni sami voščilnici ni smotrna. Kjer 6mm ni dovolj, se dodaja še poleg nov poteg. Večinoma se pri voščilnicah obrobi zunanje robove in odvisno od same širine potegne še po sredini....1x, 2x ... odvisno od širine. Sem fotografirala in prilepim slike.
Ne glejte kako je nanešeno lepilo, ker sem z eno roko lepila in drugo slikala, saj se pred Vladkinim vprašanjem sploh nisem spomnila na to, da bi fotografirala.
Največ uporabljam 6mm (pri večini voščilnic) in 12 mm pri albumih. Če se premislim, odprem, odrežem in vstavim nov trak, onega pa shranim za drugič. Lepljenja po robovih se hitro navadimo. Do vogala peljemo aplikator, popustimo in malenkost privzdignemo ter hkrati obrnemo za 90 stopinj. Tako nadaljujemo skozi vse štiri kote. Če je potrebno, pa potem lepilo nanašamo še po sredini. Ker ima lepilo nevereten oprijem, pri ožjih trakovih ni nujno, da oblepimo vse štiri stranice, pač pa 3x potegnemo po daljši stranici. Z malo vaje lahko apliciramo lepilo tudi na okrogle izreze.
Jaz osebno sem se najtežje navadila tega, da je za nanašanje lepila potrebno pritisniti gumb (in ga držati) ter ponovno izpustiti, ko apliciranja ne želimo več.

Sama osebno nikoli za eno voščilnico ne bi menjala trakov. Lažje je pokombinirat tukaj s tem, tam z onim "tipom" lepila, kot pač že počnemo tudi sedaj. Delo z lepilno pištolo je časovno krajše, čistejše, preprostejše in sigurno. Kdor je vajen, da preko dvostranskega lepilnega traku dodaja še tekoče lepilo, ga bo mogoče tudi tu. Vse je samo stvar odločitve. Moj prvi test lepljenje je bila mapa za fotografije. En del z ATG 700 , drug del z dvostranskim lepilnim trakom. Oba sem danes morala "raztrgat". Dobesedno. Kar pomeni, da sem izdelek uničila. AMpak ker je za domačo rabo in narejen ravno s tem namenom .... ni panike.

7 komentarjev:

  1. Odlično, hvala ti za tole. Veš kaj me samo zanima. Glede na to, da pri eni čestitki uporabljam različne širine, je torej potrebno vedno menjat trak? Kako ti to rešuješ? Uporabljaš v glavnem eno širino, neko povprečno?

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha ... odgovor zapisala kar v objavo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vesela sem te objave, z njo si mi odgovorila kar na nekaj vprašanj, ki sem jih imela. Hvala :). Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za koristen in praktičen post! LP:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala. Taki nasveti pa pridejo prav.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala za korstne informacije. Sicer sama redko uporabljam tako lepilo, a prihranila si mi veliko časa in eksperimentiranja, ko bom potrebovala kaj takega. Zelo uporabno.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ti si tole tako dobro opisala, da nimam kaj dodajati. No, razen tega, da mi za nakup sploh ni žal in da si lepljenja brez te pištolce sedaj sploh ne predstavljam več.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika