torek, 31. maj 2011

Darilna embalaža z namenom (1)

 V prihodnjih treh obajavah vam bom pokazala meni ljubo početje: oblikovanje pri katerem iščem različne možnosti. Vse prikazano je plod dveh dni in ene noči. Jah, je že tako pri meni ... ko oblikujem ne spim, ali spim po  dve do tri ure.Vse ostalo postavim na stranski tir in grem po tej poti dokler imam čas ali dokler nekako ne začutim, da sem se izčrpala.

Da rada delam škatlice, je tudi že poznano.
Ampak moram priznat, da sem se zgrešenega  občutka  nekakšne "manjvrednosti" (nič kaj zelo inovativnega in posebnega ni v povsem navadnih škatlicah/razen tega, da jih je potrebno narediti) navadila šele koncem prejšnjega leta. Vse škatlice, ki sem jih delala (no ja, vsaj 70% njih) je bila povsem običajnih. Saj sama preprosto na škatlo gledam kot nekaj, kamor bomo nekaj zapakirali, shranili.
Ko gre za moje najbližje, ki jih obdarujem, se seveda potrudim povsem drugače. Nekaj narediti zato ker podarjamo ali nekaj narediti zaradi tega, ker bi to želeli prodati ... zahteva povsem drugačen pristop.Osebnemu darilu lahko dodamo osebno noto. Pri porabljenem materialu ne gledamo na ceno končnega izdelka, pač pa predvsem na njegov videz in sporočilnost povezano s tem.
Potem pa so me predramili in nekako na realna tla postavili ljudje. Želeli so nekaj povsem preprostega, cenovno ugodnega in da lahko naročijo samo 10, 20 ali 50 komadov, ki jih navkljub množični ponudbi darilne embalaže drugače ni moč kupiti. Naivno sem celo sama kakšno leto nazaj hotela kupiti cenovno ugodno embalažo, ki bi jo potem še sama dodelala, pa .... Nisem imela kaj početi z minimalno 100-500  in več naročenimi komadi, ki zahtevajo še veliko časa za spremembo, ker je embalaža že sestavljena.

Pri meni je tako, da škatlice ne morem narediti kar "v prazno". Lahko jo naredim samo, če vem čemu bo namenjena, kaj bo v njej, koliko naj stane. Drugače pri meni ne gre. Vseh ostalih nekaj malo škatlic je povsem predragih pri porabi materiala in vloženem delu, da bi jih človek lahko prodal, ponudil naprej.
Zato nastajajo škatlice "z namenom".
Vse predstavljene škatlice so iz serije 10x10x10cm. One že vedo, kaj bodo nosile v sebi, pa tudi kaj vse bi še lahko nosile v sebi .... malo drugačne, v drugačni preobleki.
Vendar tudi pri škatlicah rada vidim, da imam osebno svobodo, da lahko "prestopim prag" če to želim in ga pač ne, če tako ne čutim, ne vidim potrebe.
Tako se pri oblikovanju in načrtovanju včasih pojavijo tudi takšne ideje. Ena sama škatlica v različnih pogledih. Ampak že ko ideja sine in potem roke režejo .... je že v moji glavi kalkulacija. Končna cena izdelka. Mogoče bi na pokrov sodila bogata oranžna pentlja ali pa škatlica v križ povezana z trakom neke druge barve.... ??? Kaj pa končna cena? Škatlica ostane takšna kot je.

11 komentarjev:

  1. Res si se že pošteno specializirala za škatlice in odlično ti gre od rok. Ja, treba je kalkulirat in dobro je to, da izhajaš iz tega komu je namenjena, kako velika naj bo in tudi iz tega koliko naj stane. Jaz ponavadi ceno postavljam na koncu :) Približno pa že prej seveda. Ampak tako dejansko nikamor ne prideš :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam z Vladko, res si specialistka za te škatlice, lepe so in osebne, prave za podariti nekaj, kar je namenjeno prav določenemu posamezniku. LP:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Te škatlice ti gredo krasno od rok. Res so posebne.
    Tudi sama sem bila že v iskanju primerne embalaže. Ko sem jopotrebovala za nakit sem dobila ponudnika, ki mi je naredil tudi samo 50 kosov če sem želela-za dokaj solidno ceno. Kartonasta embalaža pa ne ne, težko je kaj pametnega dobiti, da jo cena izdelka pokrije.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne škatlice... sploh zadnja serija..barve kar izžarevajo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Res si mojstrica v izdelovanju škatlic. Zadnje so mi najbolj všeč!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne bi se mogla odločiti, katere so mi najbolj všeč. Vsaka nosi svojo zgodbo. Tako kot si napisala.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja. Super si tole napisala. Po svoje sem vesela, da se s papirjem ubadam samo "pomotoma" (ker nimam rok za to)... ker bi me tolklo isto. Bi še to, pa bi petljico, pa ono, pa izrez... Ja. Za bohlonaj?

    So pa krasne.

    OdgovoriIzbriši
  8. Vsekakor imaš škatlice že v mezincu! Stavim da, če bi te zbudili sredi noči (takrat k ospiš seveda), bi jih bila sposobna en-dva-tri narediti... Ja, veliko takih poznam, ki jim je embalaža pač embalaža - a, da bi bila kaj vredna?? Poznam pa tudi nekaj takih, ki opazijo vse: embalažo, tvoj trud, izvirnost, čas, ki si ga porabil... in to tudi primerno ovrednotijo in brez pardona plačajo 'cel račun'.
    Z veseljem b iračunanje prepustila komu drugemu, a (žal), tudi to je del našega življenja, zato se moramo posvetiti tudi tehtanju, koliko bo 'obložena miza'.

    OdgovoriIzbriši
  9. Lepe so te tvoje škatlice in vidim, da ti gre vedno bolj od rok!
    Krasno :-))

    OdgovoriIzbriši
  10. dober dam mene pa zanima kateri papir uporabljate za izdelovanje škatlic ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V tejle predstavljeni objavi so vse škatlice narejene iz 300gramskega fotokartona. Le ta je tudi najbolj pogost pri moji izdelavi. It tanjših (220gramskih) izdelujem samo manjše do največ 6x6x6 cm, še večja gramatura (pretžno 320-350g) pa je namenjena poročnim ali večjim škatlicam.

      Izbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika