torek, 5. januar 2010

Harmonika mape -spravljam spomine ljubezni in postopek

Končno mi je uspelo vsaj malo približno narediti harmonika zgibanko -harmonika mapo.

Takole nekako izgleda stranski pogled na tri v kupček zložene. Eno podobno sem pred skoraj letom dni predstavila na Svetu otrok: O njem shranjujem. Po enakem kopitu so narejene tudi mape za recepte: klasična harmonika mapa, mapa za recepte.

Ko sem tole delala, so nastale tri. Več o izgledu teh treh map pa na moji strani.

Potrebujemo: za zgibanje karton, ki meri v dožino 30 cm, za zadnji zunanji sredinski vstavek pa karton širine 14 cm. Višina je pri meni 19 cm, ampak to je popolnoma odvisno od tega, kako velike imamo notranje žepe. Moji so pač takšni (spet prilagajanje papirju, ki ga imam na voljo). Pregibi na harmoniki so na 2cm (hrib, dolina), od vsakega robu pa je 3 cm. Za zadnji sredinski vstavek določimo sredino(7cm). Od te sredine potem še v levo in desno naredim po tri pregibe(na razmaku cca.5-6mm). Skupno jih je torej sedem. Tu so vsi narejeni na isti strani. Vse zgibe dobro zapognemo. Sledi dodajanje lepilnega traku in sestavljanje skupaj. Skupaj zlepimo zloženo harmoniko in zadnji sredinski vstavek tako, da se robovi stikajo. Lahko zadnji vstavek naredimo tudi daljši. V tem primeru lepimo nekoliko od robu. Tako obdelan nov kos potem prilepimo na platnice(tu je velikost platnic set odvisna od tega, kako velike/visoke, široke imamo notranje liste z žepi). Jaz sem tule uporabila barvno lepenko, ki je ni potrebno oblačit. Lepimo kakšna 2-3 mm proč od zadnjega zgiba narejenega na zadnjem sredinskem vstavku (huh, nisem ravno dobra za razlage; se pa vidi, kje je dodan dvostranski lepilni trak a sliki). In na koncu nam ostane samo še, da izdelamo notranjost platnic in tako prekrijemo lepljenje.Ostane nam  še dodajanje listov na pripravljene zgibe.


Lahko pa seveda oblečemo tudi kakšno drugo lepenko, trši karton.


Enak postopek, kot že zgoraj opisan, le da imam tokrat zadevo narejeno z oblečeno lepenko.


Ali pa takole..........(rumeni dodatki levo in desno so zgolj okras, namenjen za zatikanje listov).
Če je bilo kar nekaj teh map narejenih za shranjevanje receptov (tam ponavadi dodajam notranje vstavke v žepe za pisanje), so današnje namenjene shranjevanju ljubezni. Tisto v smislu.....danes sva bila v kinu, pa gredo lahko karte v žepek; kakšna fotografija,; morebitno ljubezensko pismo; razna čečkanja na lističe; posušen podarjen cvet; ovitek od podarjene čokolade ...itd. Poleg listov s pisanjem, seveda. Včasih polno ljubezni, drugič mogoče bolečine ali razočaranja, besa...

8 komentarjev:

  1. Hvala za ta navodila. Enkrat se bom lotla tega, samo da zberem pogum :-) Toliko stvari je, ki bi jih rada naredila, časa pa premalo. Moram si to zapisat v svojo ustvarjalno beležko.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super!Hvala za navodila, se bo treba lotit kaj podobnega!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za razlago. Uporabno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Klasično harmonik sem sicer že delala, a tale tvoja knjižna verzija mi je še bolj všeč. Zelo lepi izdelki in seveda hvala za navodila!

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepa knjigica in zelo nazorna navodila. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mater ti si pa res ena pridna deklca ... komi sledim vsem tvojim silnim objavam ... Pa še prou lepi in izvirni so vsi ti tvoji končni produkti ...

    OdgovoriIzbriši
  7. Z užitkom je priti k tebi na "obisk", takoj dobimo kakšen nov navdih :). Super navodila!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika