četrtek, 30. april 2009

Tri moje najljubše osnovne tehnike

Pa sem našla včeraj malo luknje za ustvarjanje. Proti večeru, ko začuda že kakšne tri ure ni bilo nobenega obiska in nobenega telefona. Preprosto sem vrjela, da bo dan (no ja, že skorajda večer) takšen tudi ostal.

Moje tri najljubše osnovne tehnike?

Prva in tista s katero se je pravzaprav vse začelo, je prav gotovo kolažno sestavljanje (tako sem jaz to poimenovala pri meni). Če bi štela izdelka, bi verjetno ugotovila, da je tudi po številu prva, največ izdelkov narejenih prav s to tehniko. Zakaj kolaž? (moje poimenovanje mislim). Ker gre tu za različne motive, ki jih tako ali drugače želim oblikovati, postaviti v različne postavitve, barvne kombinacije.

Tale je sicer štempljana, vendar za mene še vedno kolažno sestavljanje. Včasih so kateri od teh motivov printani, drugič uporabljeni iz kakšnih prilog, revij, včasih pa preprosto ročno risani, kadar mi uspe -tudi računalniško. V zadnjem času se vse več pojavljajo tudi tako imenovane digi stamps, ki jih lahko kupujemo preko neta, včasih pa tudi naletimo na kakšen brezplačen motiv, ki ga ponujajo, da privabijo nove odjemalce.

Bistvena sprememba, ki jo opažam v letih ustvarjanja je to, da motivi niso več strogo lepljeni na osnovo, podlago......ampak zelo veliko uporabljam 3d trakove ali blazinice, s katerimi ustvarim videz večplastnosti.

Naslednja s katero sem tudi začela že dolgo nazaj, je prav gotovo 3d tehnika. Ta večplastnost me je preprosto začarala. Sicer je vse to izrezovanje zamudno, včasih prav živce parajoče.....ampak zanašla sem se tako, da med motivi (tistimi, ki jih povzamem od drugih in pa tistimi, ki jih naredim sama) izbiram takšne, da niso ravno pretežki. Neki mojster izrezovanja (kot mnogi, ki jih srečujem v virtualnem svetu) ravno nisem in velike težave imam kadar je potrebno pri izrezovanju uporabljati skalpel. Nekako nisva ravno velika prijatelja.
Na tej današnji je še ena mojo posebnost.......moji papirji. Tudi to je ena od ljubezni, ki jo že dolgo gojim in v kateri preprosto uživam. Rada imam to posebnost, pa čeprav mi vsak papir ne uspe ravno dobro.

Všeč mi je 3d tehnika.
Všel mi je njena tako široka paleta motivov, kot tudi sam končni videz, ki je resnično nekaj posebnega. Veliko pomeni tudi to, da lahko svoje lastne fotografije spreminjam v 3d predloge.
Tale predloga izvira iz coc-a (ki med drugim danes praznuje 4-i rojstni dan). Cvet je narisala Mary Helene Sims, predloge po njem pa naredila Sue. (same predloge so narejene v več barvnih odtenkih).


Naslednja tehnika s katero sem se srečala bolj na veliko, pa je piramidna tehnika.
Tudi z njo sem se srečala na coc-u.

Kot pri 3d tehniki je tudi tu na razpolago množica motivov in različnih predlog. Je tista tehnika, s katero največkrat obdelujem svoje posnete fotografije.

Tale današnji motiv je narejen po predlogi Bayswake iz coc-a. Dodala sem še zgolj napis in okrasno borduro, za malo razgibanosti pa še sestavljen tekstilni cvet.

Seveda je piramidna tehnika zelo razgibana in to je tisto, kar me je tako zelo pritegnilo. Današnja voščilnica je delana v tisti najbolj osnovni....tako po obliki, kot palsteh in samem izrezovanju.

Pojavlja pa se še v različnih oblikah (okrogla, ovalna, pet ali šest kotna) in tudi kot obratna/navznoter obrnjena, kjer se motiv dviguje v višino iz sredine proti zunanjemu robu.
Tudi same oblike lahko ne ostanejo zgolj samo kot oblike na voščilnici, ampak kar celotno obliko spremenimo v voščilnico (npr. trikotna).
Piramidna tehnika je na tistih, ki v sebi nosi še mnogo neraziskanega, nedokončanega. Tako se je lani npr. pojavila spiralna piramidna, kjer pomanjšane motive tudi kotno zamikamo. Že pred leti pa smo se poigravali z ugotovitvami, kako varčujemo barve v tiskalniku, saj večino teh motivov tiskamo sami, čeprav so na trgu na razpolago tudi že narejene predloge, ravno tako kot za 3d tehniko.

Naj bo za danes dovolj.
Danes je dan za finiširanje (vsa zaključna dela) v naši računalnici. Tako je treba montirati karniso, obesiti zavese, nacentrirati omare v linijo in z okrasnimi dilami zapreti še spodnje konce. Ostal je še nedokončan prag, kjer je treba najti neko pametno in ekonomično rešitev, saj se ta prag vsak dan prestopi ....kaj vem....recimo 300x.

2 komentarja:

  1. Super čestitke, najbolj mi je všeč rdeča, tako lepa vrtnica. Kot bi bila živa.Lepo!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. What a beautiful cards Marika,l love the colours.

    Hugs Riet.x

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika