četrtek, 16. junij 2011

Gatefold card

klasično zlaganje, zavezano s trakom
Med drugače zložene voščilnice sodi tudi gatefold card. Mislim, da na ta način oblikovanja končne podobe povsem neupravičeno prevečkrat pozabimo. Sama izdelava ni težka.
Pravzaprav bi lahko rekli, da je to ena tistih oblik, ki jo lahko preprosto naredimo zelo hitro.Velikokrat imamo na zalogi kak pobarvan motiv ali kakšen drugačen motiv. Kadar nekaj na hitro potrebujemo, je to ena najhitrejših izdelav voščilnice, brez vseh kompliciranj.  Ko smo se na coc-u "pogovarjali" o tem, je bila zanimiva ugotovitev, da se za tovrstno obliko ponavadi ne odločajo tisti, ki mislijo, da je pri tej vrsti voščilnic nujno potrebno izdelati notranjost. Seveda je veliko lepši končni efekt, če je le ta izdelana, ni pa to seveda nikakršno pravilo. Bolj mislim, da se je izdelana notranjost tu uveljavila zaradi največkrat res preprostega lica voščilnice.


Opis: Takole izgleda povsem osnovna oblika.Za popestritev lica sem dodala ozek trak in okrasna vogalčka. Te voščilnice so primerne za prav vse priložnosti. Tudi za moške, kot je tale zgornja. Seveda pa je lepo, če nas tudi v notranjosti preseneti takšna ali drugačna izdelava.
Povsem osnovna oblika je  podobna dvokrilnim vratom: samo velikost in pa obliko(lahko je pravokotna, kvadratna, format pokončen ali ležeč) osnove razdelimo na štiri dele, na desnem in levem delu naredimo zgiba in oba stranska dela zapognemo proti sredini. Tako dobimo klasična dvokrilna vrata.  Preko (največkrat levega dela) se nalepi tako ali drugače obdelan motiv, desno krilo, pa le ta samo prekrije. Velikokrat na desnem krilu tudi vidimo kakšen dodatek, ki "pomaga" pri zapiranju vrat.

Takšna je torej osnovna oblika "vratnih voščilnic". Seveda pa se je iz te osnovne oblike razvilo kar nekaj tudi malo drugačnih oblik vrat. Ko sem tole pisala, mi je bilo kar malo smešna ugotovitev, da je v naših življenjih pravzaprav največ enokrilnih vrat. In na  te pravzaprav spominjajo običajne voščilnice. Ampak le te očitno niso tako zanimive in privlačne in v nas ne budijo tiste prave asociacije, ki nas popelje k razmišljanju o vratih.
Če je bila prva malček netipično moška, je druga povsem neopredeljena. Namesto motiva, ki prekriva obe krili, lahko takole tudi dodamo trak, ki osnovo "objame" in jo tako drži zaprto.
Za tole bi mogoče lahko rekli, da je nekako bolj elegantna.

Za naslednjo objavo (tudi v osnovi "vratnih  voščilnic") pa še kakšna druga izpeljava. 

6 komentarjev:

  1. To so res voščilnice "zanahitro" ;)
    Prav lušne so.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za informacuje, ki jih deliš z nami. Začetnici, kot sem jaz, pride prav vsak namig.Pojasni, prosim, ka je to "coc" Lep dan naj prikliče nasmeh na naša lica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidiš, še ena oblika s katero se še nisem spopadla in ta ideja z vrati in ta druga, elegantnejša varianta sta me zelo pritegnili. Zdaj bom imela čas ekperimentirati :) Hvala za spodbudne besede :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Preprosto prekrasne...sploh notranjsot z okvirčkom mi je všeč in elegantnejša verzija...titi trakec za "zapret" je res nekaj posebnega!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimiva in posrečena oblika, ki je sama še nisem izvedla. Tvoje objave kar kličejo po eksperimentiranju, izdelki pa kot vedno dovršeni, lepi, popolni, LP:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Še dobro, da nam pokažeš različne zgibanke. Pri tejle sem se spomnila, da sem jih včasih že izdelovala, potem pa je utonila v pozabo. Hvala, da si me spomnila.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika