petek, 29. julij 2011

Vse najboljše

V moji glavi se še vedno podijo preproste izdelave, takšne nevtralne in predvsem seveda takšne, da so uporabne tudi za moške. Tako med drugim danes praznuje tudi moj najboljši prijatelj. A  od teh dveh tule prikazanih nobena ni zanj.
Nekako je prav pravi balzam biti proč od vseh teh dodatkov, malenkosti, rožic in trakov, ki jih je (vsaj meni) včasih tako težko sestavit v neko zadovoljivo celoto.
Pa to sestavljanje z dodatki v celoto največkrat pomeni zgolj cenovno prilagajanje(seveda kadar delamo za druge in ne za lastne potrebe). V teh dneh smo z dvema znankama imeli povsem naključne postavitve ....kakor pač nekomu "sede" na oko(smo zgolj postavljale nič lepile). Ravno zaradi tega, ker smo se pogovarjale o tem, kako lahko varirajo končne cene.  Nekje je bilo rožic za 125 centov(pet rožic v treh različnih izvedbah).  Sama sem za postavitev naredila tri svoje rožice, kjer je njihovo vrednost pač težko oceniti, za izdelavo vseh treh pa sem porabila 35 minut. Tudi tretja je uporabila tri rožice (iz mojih kupljenih zalog) in 3cm satenski trak za lepo in čudovito pentljo, ki meni nikoli ne bi tako uspela. Pa je bila spet kar računica. Za trak se ne spomnim cene, ga je pa porabila 65cm. Od tega ga je šlo okoli 10 cm pač stran pri obrezovanju. Tri rožice so bile sestavljene: ena sama, ena iz dveh delov in tretja iz treh delov ... se pravi skupno 6 kosov. Takšne, le da so moje iz druge trgovine, kjer so še malenkost cenejše. Tako so bile rožice na tej voščilnici vredne 1,6€.
Tako zelo nihajoči so lahko na koncu izračuni pri eni sami voščilnici. Pri teh preprostih pa so veliko bolj kot cenovno, nihajoče ideje in izvedbe. Ni tako preprosto kot je videti na koncu. Ko delam z dodatki, se orientiram po kakšni moji že narejeni ali nekje videni postavitvi, mogoče narišem prej skico. Pri preprostih pa za eno samo narišem tudi po več skic, ki jih še sprotno popravljam, ko materiale postavljam na ali osnovo ali kvadratno mrežo na mizi. Je pa prav gotovo veliko lažje narediti več preprostih, kot pa takšnih z množico dodatkov. Kot zgornji primer: postaviš svečke drugače, uporabiš druge papirje, druge barve, drugačen napis ..... skratka izhajanje iz osnove je veliko lažje.
Le do te izdelane osnove je potrebno priti.
Tako za danes dve s svečkami, ki ju lahko mirne duše podarim tudi moškim predstavnikom.

5 komentarjev:

  1. Ja, ti izračuni so zelo zanimivi in težko je določati ceno, vsaj meni. Čestitki pa sta mi všeč prav zaradi svoje pisanosti in preprostosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hm, s temi izračuni se tudi jaz včasih ukvarjam :) Dejstvo je, da za voščilnico nikoli ne moreš računati toliko kot za kakšen drugi unikatni izdelek, čeprav lahko porabiš več časa in tudi materiala za izdelavo. Si predstavljaš, da bi za voščilnico računala kakšnih 15 ali več ojrčkov?? :) Ni šans.
    Všeč sta mi voščilnici, ker sta univerzalni: lahko za moškega ali žensko. Pa barve so krasne.

    OdgovoriIzbriši
  3. Cene ,...to jaz sploh ne obvladam:):) Tvoje čestitkice pa so mi zelo všeč. Lepo pisane, barvite, vesele!

    OdgovoriIzbriši
  4. Še ena, ki se lahko postavi v vrsto zgornjih izjav... Še težje je, ko delam sorodnikom, znancem prijateljem. Tisti iz pravega testa pa radi sami kaj dodajo, saj znajo "videti" izdelek.
    Šteje pa tudi neponovljiv proces ustvarjanja in užitek pri delu vsake posebej. Tega pa ni možno kupiti.
    Te čestitke so v svoji preprostosti zanimive in prav lepe. LP:)

    OdgovoriIzbriši
  5. preprosto pa vendar bogato!
    kar se pa cen tiče imam pa jaz eno pavšalno ceno za vse. včasih pri kakšni malo zgubim pri drugi pa toliko več dobim(izjeme so kakšna poročna vabila, ali vabila za okrogle obletnice). kar se pa tiče tega kako drugi sprejemajo moje cene me pa ne zanima. če se jim zdi predrago potem že vem da mojih izdelkov niso vredeni

    OdgovoriIzbriši

Hvala za obisk in oddani komentar.
Marika